Voor- en nadelen van ergotherapie
juli 23, 2021
Ergotherapie kan enorm handig zijn als je je dagelijkse handelingen niet of minder goed kunt uitvoeren dan voorheen. De ergotherapeut zal aan de hand van jouw situatie een behandelplan maken, zodat jij aan het eind van de therapie zo veel mogelijk weer zelf kunt. Toch zit er ook een aantal nadelen aan de therapie. In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van ergotherapie.
Voordelen
Je wordt zelfredzamer
Het doel van de ergotherapie is dat je straks zo veel mogelijk handelingen weer zelf kunt verrichten. Dit vergroot je zelfredzaamheid. Hierdoor hoef je niet meer om elk wissewasje hulp in te schakelen, wat soms erg vervelend kan zijn. Bovendien gaat alles sneller als je het zelf doet. Je hoeft nu immers niet meer te wachten tot er hulp komt.
Je kunt meer leuke dingen doen
Buiten het feit dat je vóór de therapie werd beperkt in je dagelijkse handelingen, kon je ook een heleboel leuke dingen niet meer ondernemen. Een dagje uit was bijvoorbeeld uit den boze. Aan het eind van de therapie is dit als het goed is weer (beperkt) mogelijk. Ook kun je tijdens de behandelingen weer leren hoe je je hobby’s moet uitvoeren.
Nadelen
Het kost tijd
Voordat je zover bent dat je een heleboel handelingen weer kunt verrichten, ben je een hele tijd verder. Vaak duurt het voor je gevoel te lang voordat je resultaten hebt geboekt. En al die tijd moet je naar de therapie toe gaan. Voor veel cliënten is het niet mogelijk om zelfstandig te gaan, waardoor ze hulp in moeten schakelen, die ook weer tijd voor de sessies moet vrijmaken.
Niet alles wordt vergoed
Hoewel de eerste tien sessies worden vergoed door de basisverzekering van alle zorgverzekeraars – wat al heel wat is – moet je de overige behandelingen zelf betalen. Tien gratis sessies klinkt misschien veel, maar je zult er al snel meer nodig hebben. Gelukkig vergoeden sommige aanvullende verzekeraars de therapie en hoef je dus niet alle resterende behandelingen zelf te betalen.